Okul başarısı öğrencinin uzmanlar tarafından belirlenmiş kazanımları uygular duruma gelmede ve belirlenen sonuçlara ulaşmada gösterdiği gayret, azim, ilerleme ve ortaya koyduğu bilgi ve becerinin bütünüdür.
Başarı başarının mayasıdır sözüyle ifade edebileceğimiz okul başarısı beraberinde kişiyi motive eder, eğitim konusunda öğrenciden birçok olumlu dönüt almamızı da sağlar. Elde edilen başarının verdiği haz, yapılması gereken işlerde itici kuvvet olacaktır. Ayrıca başarılı bir öğrenci olumlu akademik algıya ve doğal olarak olumlu benlik saygısına sahip olacaktır. Bu da toplum tarafından kabul görmüş, sevilen, sayılan bir insan olmanın en önemli oluşturucularından biridir.
Okul hayatında gösterilen başarıdan daha önemlisi hayat okulunda edinilen başarılardır. Okul hayatın bir parçası olması yönünden çok önemlidir. Hatta okul döneminde bulunan insanoğlu için okul ortamı en önemli gelişim ve yetişim merkezidir. Gerek hayat okulunda olsun gerek okul hayatında olsun ailelerin konuya sağlayacağı katkı çok önemlidir.
Bunlardan ilki ve en önemlisi ebeveynin çocuğuyla kuvvetli ve sağlıklı bir iletişim içerisinde bulunmasıdır. Aile arasındaki bağlar kuvvetlendirilmeli ve ebeveyn- çocuk arasında kurulan köprü sayısı arttırılmalıdır. Birçok problemde olduğu gibi, okulla ilgili problem teşkil eden konularda da aile içi iletişimin sağlıklı ve bağların kuvvetli olması çözümün en önemli parçasını oluşturacaktır.
Okul başarısını sağlamada ailenin uygulayabileceği birçok yöntem var. Bu yöntemleri sıralayacak olursak:
1. Ailenin her konuda olduğu gibi çocuğunun ders başarısını arttırmada nasıl yardımcı olabileceği konusunda da kendisini yetiştirmesi şarttır. Bu ve benzeri konularda bol kitap okuyun, çeşitli eğitim kanallarından bu konulara ulaşın ve edindiğiniz bilgileri mutlaka hayatınıza geçirin.
2. Öğrencide var olan ders çalışma isteğini olumsuz dil kalıpları ile yok etmeyin. Onun ders çalışma konusundaki heyecanına ortak olun, onu motive edin. Umudunu kırmadan, nazik bir dille çocuğunuzu teşvik edin.
3. Hedef gösterin. Hedef ile temenni arasındaki en önemli fark netliktir. Gerçekçi olmayan beklentilerden uzak durun.
4. Çocuğu ödüllendirin. Yalnız ödülle rüşvet arasında ince bir çizgi vardır. Ödül davranış sergilendikten sonra verilir. Rüşvet ise davranıştan önce verilir ya da verileceği söylenir.
5. Takipte olun.
6. Huzursuz bir ev ortamı çocuğun her türlü gelişimine olumsuz ket vuracaktır. Aile içerisinde huzuru temin edin.
7. Anne baba olarak çocuğa olumsuz örnek teşkil edecek tutum ve davranışlardan uzak durun. (Bilgisayar oyunu oynamak, gün içerisinde çok fazla tv seyretmek… gb)
8. Ailenin okul ve öğretmenlerle ilgili olumsuz düşüncelerinin öğrenciye yansıtmaması gerekir. Bu tutum öğrencinin okuldan ve öğretmenlerinden soğumasına sebep olacaktır.
9. Uygun çalışma ortamını sağlamak da anne babanın bu konuda dikkat etmesi gereken hususlardan biridir.
10. Her daim pozitif olun. Gülen yüzünüz solmasın…
ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
§ Ders çalışma isteğinizin gelmesini beklemeyin. Ders çalışmaya başladıktan sonra isteğiniz gelecektir.
§ Önceden ne kadar çalışacağımızı belirlemelisiniz. Bu süre sıkılmadan dersin başından kalkacak kadar olmalıdır.
§ Dersi derste öğrenmeye bakın. Anlamadıklarınızı mutlaka öğretmeninize sorun.
§ Ders çalışırken notlar tutun, özet çıkarın ve bu esnada bol bol renkli kalem kullanın. Bu beyninizin sağ lobunu çalıştıracak ve bilgilerin daha fazla aklınızda kalmasına yardımcı olacaktır.
§ Günün hangi saatinde çalışırsanız çalışın ama her gün hep aynı saatte çalışmaya çalışın.
§ Öğrenme üzerinde en az bozucu etkiyi yapan uykudur. Bu yüzden uyumadan önce mutlaka tekrar yapın veya gözden geçirin.
§ Ders esnasında hayallere daldığınızı fark ettiğinizde silkinin ve ara verip kısa bir tur atın.
§ Ne kadar zamanınızın geçtiğine değil ne kadar zamanınızın kaldığına odaklanın.
§ Ders çalışmaya başlamayı ertelemeyin. Hemen başlayın. JUST DO İT!!! Bu konuda sloganınız olabilir. Ertelediğiniz müddetçe bu alışkanlığa dönüşür.